Aqua Di Belis

AQUA DI BELIȘ

Pentru etapa a doua a Campionatului Național , caravana spinningului din barcă se mută din Deltă la munte. Astfel, concursul de clean/păstrăv din 1 și 2 August  găsește echipele Aqua Fishing Club evoluând ‘pe teren propriu’, cum se spune în fotbal, la Beliș Fântânele.

Vinerea antrenamentului oficial a fost una tomnatică, un cer plumburiu acoperind zona și dând destul de puțini pești echipelor noastre pentru a putea contura o strategie de concurs. Se confirmă însă faptul că voblerele cu plonjare adâncă (deep diver) se completează cu cele de vibrație discretă în eficiență.

Și dacă pe partea de pescuit nu avem prea multe satisfacții, reușind puține capturi, ne bucurăm în schimb că barca gonflabilă setată de Ingineru’ merge trăznet și reușim chiar deplasări mai rapide decât colegii Dan și Lucian.

La ședința tehnică tragem ordinea de plecare pentru prima manșă, din cele 32 de echipe participante la această etapă suntem… a 32-a dar nu ne descurajăm. De fapt, sunt câteva minute bune în plus în care putem să ne bucurăm de un răsărit pe un lac de munte.

BElis2015_3

În febra startului facem rapid un inventar al bărcilor plecate pe fiecare direcție și ne decidem s-o luăm în aval, spre baraj. Pe zona unde ne doream să pescuim nu e nimeni și, așa cum ne așteptam, prindem de la primul lanseu, din mal. Luăm repede opt pești și terminăm de parcurs distanța propusă, trecem pe malul opus și mai punem doi cleni în covată. Dan și Luci au șase punctabili (peste 20cm) dar nu mai prind, cum de altfel nu mai reușim nici noi. Revenim pe malul umbrit și mai prindem trei, după care ‘se taie’ cu totul.

La 9:20 măsurăm rapid cei treisprezece pești și plecăm încrezători că în cele mai bine de patru ore rămase reușim să completăm cu capturi până la limita de 20 de bucăți, să putem apoi să începem cursa de înlocuire a peștilor mai mici, mai ales că în antrenamentul din preziua concursului peștii s-au prins în proporție covârșitoare după prânz.

Acoperim aproape tot lacul, încercăm și pe adâncime și în suprafață, și în mal și în larg, trecem și pe năluci metalice – nimic. Prindem doar nepunctabili sau specii neinteresante la acest concurs. Contăm pe orele de după 12 dar nu suntem pe zone cu pești activi și nu mai reușim să adăugăm nimic. Luci și Dan au un finish bun și termină cu paisprezece pești, strategia lor ‘turbo’ de produs valuri adoptată în ultimele ore aducându-le locul 5 în manșă. Cei treisprezece pești de la orele dimineții ne pun pe locul 7 însă ne diminuează considerabil șansele

Nici echipa ‘mixtă’ cu reprezentare AFC nu stă rău, Sorin Tot fiind împreună cu Ovidiu Cherecheș pe locul 3. După amiaza stabilim strategia pentru a doua zi și ne mai dregem moralul cu un gulaș vânătoresc super făcut de Cosmin. Dan nu ratează prilejul să ‘ude’ noua mașină și în consecință seara se încheie cu…multă veselie J

În manșa a doua, duminică dimineață ne așteaptă pe lac o ceață faină și groasă.

Cum în a doua zi de concurs se inversează ordinea de start a primei zile, fructificăm startul din pole position, lămpile de ceață cu xenon și senzorii de apropiere de mal Jși ajungem primii la Dealul Botii pe ultima parte a sectorului.  Începem pe o zonă cu stânci ce arată promițător însă peștii se lasă greu convinși. Atacuri survin doar în preajma obstacolelor submerse, nu foarte clar conturate, însă e bine că nu ratăm nimic și credincioși firului textil prindem până să se ridice ceața cinci bucăți.

Ingineru’ are unele probleme tehnice cu echipamentul de concurs și într-un moment în care începe să se mai distingă ceva din ceață pozează ca omul păianjen, încâlcit în fire:

Deep-diverele nu mai dau randament și trecem pe voblere mai mici și mai discrete. Încep să apară și alte bărci și să se aglomereze. Ne mutăm pe malul însorit și mai prindem doi cleni, coborâm la vale și mai luăm din mal unul. Avem doar opt bucăți și ne îngrijorează că mulți sunt mici, abia trecuți de limita punctării de 20cm.

Încercăm câteva golfuri, ne-ncumetăm să mai dăm o raită discretă pe locurile unde am prins la prima oră însă e liniște, nu mai intră nimic. Continuăm să coborâm înspre zona de start și ne oprim pe o zonă aparent puțin atractivă unde ne așteptam să se fi pescuit foarte puțin. O parcurgem repede și cei câțiva nepunctabili prinși ne dau speranțe să continuăm. Printre prichindei găsim trei cleni de măsură și ne hotărâm să dublăm parcurgerea, de data asta insistând mai mult. Efortul merită și mai adăugăm doi punctabili.

Este ora 11 și ne decidem să mergem la măsurat. Fiecare pește contează, chiar dacă mulți sunt mici și nu ne vor avantaja în caz de departajare la număr egal de capturi cu alte echipe.

Avem 13 pești, întocmai ca și în prima manșă de sâmbătă și trebuie să rămânem concentrați pentru partea a doua a manșei. Din ce întrebăm prin jur la bărcile cu care ne-am intersectat pare să nu fi prins multe echipe peste zece pești, dar încă avem în minte experiența primei zile în care am pornit bine și… atât. Dan și Luci încearcă pe capătul de sector și vrednic este Dan care prinde un păstrăv frumos. Au șase sau șapte pești și se hotărăsc să revină pe zona productivă din prima manșă unde să repete metoda ‘turbo’ din prima zi. Strategia funcționează și încep să adauge la zestre pește după pește.

Noi mai încercăm câteva zone în care nu pescuisem în prima zi și fără niciun efect, începem să revedem parcă desfășurarea din ziua precedentă. Orele trec și suntem la mai puțin de un ceas de finalul manșei. Decidem să continuăm coborârea înspre baraj și ne stabilim pe un pinten de mal mai jos cu câteva sute de metri de Mircea Ciobanu, la rândul său ceva mai jos de partea în care Dan și Luci executau programul turbo. Cum nu mai avuseserăm trăsături de ceva vreme trecem pe voblere de adâncime și avem un atac chiar pe colț.

Insistăm și prindem fiecare câte un clean frumos de care ne bucurăm cu chiote și bătut ‘cuba’. Deși pescuim foarte concentrați, ultimele minute nu ne mai aduc nimic și mergem pentru măsurătoarea de final, ferm convinși că ultimii doi cleni au fost magici și vor face diferența în clasament.

Nu a fost așa, constatăm că și cu cei 13 pești de la prima măsurătoare am fi fost tot pe locul doi azi, distanța față de locul 3 fiind destul de confortabilă. Vrednic și turbo este echipajul Dan și Luci care mulțumită peștilor prinși din nou cu perseverență pe finalul manșei repetă locul cinci din prima zi.

Ne bucurăm deci de această a două manșă reușită și facem calcule pentru general. Ne dă că suntem pe podium și chiar așa este, la final terminăm pe doi cu Dan și Luci pe trei, un podium Aqua bine reprezentat. Top ten la finalul etapei de clean și păstrăv de la Beliș arată așa:

Belis2015

Concluzii de final

Încă o etapă frumoasă, cu mult pește, bine organizată, de care ne-am bucurat din plin. Se dovedește că în august se prinde clean și cu treizeci de motoare termice pe apă (nu credeam) iar adaptarea la condițiile de concurs în continuă schimbare este determinantă pentru succes.  O etapă cu răsturnări de situații în care pentru multe echipe finalul a făcut diferența și nimic nu este jucat până la ultimul fluier și ultima măsurătoare.

Competiția continuă, pe finalul lunii urmează să jucăm ‘în deplasare’ la Ceahlăul Piatra Neamț; mergem la Bicaz să căutăm bibanii și să sperăm că mai strângem puncte în clasament, poate prindem play-offul 🙂

Belis 2015_1

Până la viitoarea întâlnire, echipa Aqua Fishing Club vă spune la revedere și vă dorește FIR ÎNTINS!

2 Replies to “Aqua Di Belis”

  1. Deci care erau deep-diverele acelea bune si voblerele cu bataie marunta? 🙂
    Nu de alta dar sa stiu sa ma pregatesc pentru „Trei Lacuri” si divizia barca LRS – tot pe Belis 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *