Ce inseamna Trout Union Cup ?! …..ziua 1

Unii spun ca este o competitie mai tare decat Campionatul Mondial , altii o iau ca si un concurs intre cei mai buni pescari ai Europei …un Campionat European de fapt… 🙂  In 2016  aceasta competitie , pt prima data s-a tinut in Romania, la Odorheiu Secuiesc…Romania terminand pe locul I dupa doua zile ff grele de concurs , dandu-ne sperante mari pe viitor ca putem sa fim si noi in sfarsit, printre cele mai bune tari Slovacia,Rusia, Ucraina… !!

Lucrul acesta trebuia confirmat si in 2017 in Cehia…asadar, plecam hotorati cu bagajele facute si fara nici un antrenament (pt ca sezonul de pastrav se deschidea doar la 1 Mai la noi ,fata de alte tari care deja se antrenau de la 1 Martie ) am plecat motivati sa facem treaba, sa aratam ca nu a fost o intamplare rezultaùtul obtinut inainte cu un an. Ajunsi acolo , pe o ploaie mocaneasca, cu ape tulburi iesite din matca ne-am dat seama ca , era posibil 90% ca acest concurs sa se mute pe un lac…un lac de 10 hectare unde aveau sa fie bagati 1.3 tone de pastrav indigen si curcubeu (800 in prima zi , restul a doua zi).

Un Trout Area dar cu regulile de la mal , un Trout Area unde pe langa oscilante si voblere , mai aveai voie cu gume si rotative, ceea ce nu a sunat deloc rau, desi pescuiam totusi pe un lac . Asadar Romania 1 , avandu-i ca proragonisti pe Rizea Cristian, Groza Raul , Paul Malutan si Jakab Aron  avand ca si capitan pe Pavel Malutan….si Romania 2 pe Tarnacop Iulian , Trombitas Cristian, Caraus Paul , Vlasiu Radu iar capitan pe Miu Marius , precum si un international in persoana lui Constantin Lucian  , incepeam prima zi de concurs hotarati sa ridicam Romania cat mai sus, desi unii nu prea ne dadeau mari sanse la podium .

In prima zi , dupa trageri picasem impreuna cu colegul meu de club Trombitas Cristian, pe sectorul B  (cu nume grele precum Lakov P ,Hornak P ,Vorobjev A…si altii ) care avea jumatate padure, jumatate un dig…nimeni nestiind unde sunt pesti , localizarea pastravilor fiind foarte grea pe un lac asa mare. Toata lumea se pregatea , unii isi trageau fire textile pe tamburi , altii isi adaugau si arajeau nalucile in truse…gume ,oscilante, jiguri…etc toti erau agitati ,ca la fiecare concurs inaintea inceperii lui !! M-am gandit pt inceput, sa intru cu un fir mai gros si anume Yamatoyo 4 lb ( un fir japonez ) ca sa scot pestii cat mai rpd din apa si sa nu pierd vremea cu drill-uri lungi, timpul fiind foarte pretios . Zis si facut, mi-am luat lanseta St Croix echipata cu o mulineta Stella 2500 cu firul aferent de 4 lb iar la strigatul arbitrului m-am deplasat intr-un stand din padure , unul intamplator spre capatul sectorului. Il zaresc in sectorul vecin pe Gyorg (Lucian Constantin) caruia ii si strig :”Hai sa-i ardem !!”  , el confimandu-mi printr-un gest ” 👍 OK !”  Start de mansa , incep pe oscilante si  culmea…nu se prinde nimic, trec pe gume vazand in stanga mea ca rusul prinde unul la nimfa toad….iar nimic !! Termin mansa cu o gherla de toata frumusetea ca si altii de fapt, desi unii au reusit sa puncteze cu 1-2 pastravi…rari dar au punctat. Ceva nu mergea, ceva nu faceam bine, trebuia sa gasesc ce lipsea in cel mai scurt timp ca sa nu o dau de gard chiar in prima zi.

A doua mansa imi si schimb lanseta , un Pontoon21 Unitra 1,5-7 g de 2.28 m si o mulineta Vanquish 2500S ,cu aceeasi marca de fir dar de 3.5 lb , mai senzitiva ca sa simt orice miscare a pestelui  si pornesc din nou in padure asezandu-ma  langa cei mai buni…cei care au punctat in prima mansa, incercand sa „fur” una alta…Pavel Hornak dadea la gulp galben..la fel si rusul…….schimb pe gulp in ultimele 10 min si hopa…primul peste la minciog , cu care si termin mansa a doua. Nu era bine dar nici rau avand in vedere ca multi concurenti terminasera din nou cu gherla.

A treia mansa , incep la fel pe gulp galben, prind un peste si gata…nu mai dadea…schimb tactica si din padure fug pe digul lacului si dau la nimfa toad de la #Prime , ale unui prieten bun , niste nymfe facute cu dedicatie pentru aceasta competitie.. Aveam incredere in ele, problema era acum gramajul jigului pt ca nu stiam inca unde erau pesti…pe  fund, intre ape, la suprafata desi nu se vedea nici o miscare !!? Ii caut cu gramaj de 1.2 g pe fund…si nimic…schimb in 0.8 g si prind unul…era bine, aveam 2 pesti si eram in carti sa termin ziua in primii 5-6…totul depindea de ultima mansa !

Incepe si ultima mansa, presiunea creste…si fac un lucru nebunesc…desi toata lumea era in padure, pt ca se prindea mai bine, ma duc direct pe dig, singur sigurel si incep pe nimfele de la #Prime…prind un peste si pe urma se taie…nu mai dadea nimic…desi vazusem cu coada ochiului , ca  in padure se mai prindea cate un peste am zis sa raman tot pe dig , aveam eu un feeling ca desi nu era ff multa marfa pe dig cel putin un peste am sa mai scot, digul fiind mai linistit fara agitatia de pe mal. In ultimele 4 min scot 1 peste…mai arunc de cateva ori iar in ultimul minut imi da unul exact pe lanseu, pe cadere…il intep si incep drill-ul…parca era cel mai lung drill ever !! Il scot intr-un final si strig ca un nebun : „ESTE MAAA !!”  gandindu-ma ca am ff  mari sanse sa intru in primii 3 pe sectorul meu. Da, asa a si fost…dupa un calcul rapid la puncte eram pe locul 2 , bulgarul Peter Lakov luand sectorul !! Felicitarile de la colegi au inceput sa apara desi Romania 1 in celelalte sectoare nu a mers asa bine, Romania 2 avea sanse ca la sfarsitul concursului sa intre pe podium prin  rezultatele la fel de buna ale lui Tarnacop Iulian (loc 2) si Vlasiu Radu (loc 3.5) . O prima zi foarte buna pt Romania , cu sanse la echipe si individual f mari , asta bineinteles daca confirmam si a doua zi  prin rezultate la fel de bune…Porneam spre hotel increzator, cu ganduri mari si asteptam cu nerabdare a doua zi…..

( articol scris de Raul Groza)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *