Ne stranseram pe malul Lotrului, care de pe unde sosiram. Din Cluj, Baia Mare, Medias, Blaj si Bucuresti, sportivii din Aqua Fishing Club erau gata sa inceapa a treia etapa a Campionatului National de Spinning de pe Mal, ce are ca specie tinta pastravul. Dupa rezultatele bune din primele doua concursuri, sub margine de munte, in umbra manastirii Malaia, Lotrul era o apa complet necunoscuta pentru noi. Cand mic, cand mare, cand linistit ca o toropeala de amiaza, cand involburat ca o furtuna de vara.Ajunsi cu tot arsenalul de rotative, voblere, gume si oscilante la Pensiunea Ciobanelu, am facut cunostinta cu un soi de verisoara al Lotrului, mai intai: Latorita. Apa mica, limpede cristal. Iar in vreo doua ore de pescuit de placere, cativa indigeni ne-au aratat ca avea si peste. Cum Lotrul se prezenta cam in aceeasi stare, numai ca era ceva mai lat pe alocuri, cu niscaiva bulboane parsive, ascunse de bolovani inselatori, cu zone de apa calma, parca abia potolita dupa furia suvoaielor din amonte, am zis ca treaba-i buna si ca ne asteapta o etapa de vis.
Ca de obicei, sportivii AFC reprezinta aproape un sfert din totalul participantilor. Acum eram 8, iar in total s-au numarat 36 de participanti. In fruntea clasamentului, Cozmin Criste si Raul Groza aveau de aparat punctele acumulate, iar Bogdan Badiceanu si Cristian Trombitas ravneau sa ajunga si ei in primii cinci. Pentru Paul Trestian, Calin Latiu, Razvan Vintilescu si Dan Vasilescu, miza competitiei era de a obtine un rezultat cat mai bun in aceasta etapa, deoarece in clasamentul general nu se aflau in carti pentru lotul national. Inca.
Asadar, competitia cu ceilalti sportivi, a fost dublata de o competitie interna, mai ales ca au fost grupe in care s-au nimerit si cate trei sportivi de la AFC! Insa o veste napraznica, ne-a zadarnicit sperantele unui concurs de vis: vineri seara, la populare, au murit trei sferturi din pesti. Cu un sector si jumatate populat, sambata dimineata s-a realizat o a doua populare, cu pesti din alta pastravarie. Iar concursul cu o intarziere de peste patru ore, cand soarele era de cateva sulite pe cer si tintuia pastravii pe albie intr-o indiferenta completa fata de nalucile noastre. S-au prins pesti in prima mansa din prima zi. Pe unele standuri mai multi, pe altele deloc. Pe sectoarele cu umbra s-au prins si in mansa a doua cativa, insa dupa aceea, la o temperatura a apei de 23 de grade, pescuitul parea compromis. Insa intr-o sportivitate deplina, toti concurentii au inteles circumstantele speciale si gandurile ne zburau deja la berbecul de 160 de kilograme care ne astepta la pensiune pentru a popula ceaunul si gratarul. Asta e. Duminica avea sa fie o noua zi, iar Cozmin, Raul si Cristi obtinusera rezultate bune, care ii tineau in cursa pentru podiumul competitiei.
Sambata, Cozmin a curentat pastravii in zone imposibile pentru o fire rationala si conservatoare, unde suvoaiele pareau a duce la vale orice fiinta care nu e ancorata de pietrele albiei. Cu un calm morosenesc, dres cu slana si ceapa de cu o zi in urma, aromat cu o palinca de pere ireprosabila, a extras pestii exact cand a avut nevoie, inventand cotete in afara legilor hidrodinamicii. Constant ca metronomul. Pe sectorul A, Raul a percutat marfa pistruiata cu precizie chirurgicala, lansand lung la baza unor radacini, aflate unde doar cu gandul puteai ajunge. Drilluri de peste 20 de metri, prin apa de doar cativa centimetri, l-au facut sa castige grupa.
Cu roua in picioare, din nou concurand si impotriva coechipierilor, si a celorlalti sportivi, ne-am apucat de pescuit la sase dimineata, duminica. Pana si soarele a fost mai bland cu noi, dupa supliciul de sambata. Zvarcolirile argintii, lumanarile violente ne-au inviorat privirea in mod continuu. Se prindea mai bine, pestii cooperau mai mult. Intre Paul si Raul, nu se afa doar o litera distanta, ci mai putin de cativa metri. Umar la umar, pe acelasi sector, Paul castiga in ultima mansa si ia sectorul. Prinde bine si Dan Vasilescu, aflat pe cotet, de unde radiografiaza pastravii cu substanta de contrast si scoate in minciog pentru a le confirma diagnosticul: curcubeu sau fantanel. Ultima mansa a fost decisiva, deoarece pestii se retrasesera pe anumite zone, iar abilitatea de a ii prinde nu tinea doar de priceperea pescarului, ci si de ordinea plecarii. Daca Dan sau Paul i-ar fi cedat locul lui Raul, acesta ar fi castigat sectorul, deoarece mai avea nevoie doar de un peste. Insa ar fi fost un gest lipsit de sportivitate. O „suveica”, dupa numele imprumutat din politica. Similar, pe Sectorul D, in ultima mansa Cristi Trombitas avea nevoie de un peste ca sa castige ziua si sa ajunga pe podiumul concursului.Razvan Vintilescu prinde patru pastravi pe cotet, exact ca in prima mansa, iar cu un alt salmonid dibuit in mansa a treia cu o lansare „a la Roberto Carlos” sub o ragalie uitata de la inundatii, s-a clasat pe locul doi, in fata lui Cristi si devansat de Calin Latiu la jumatate de punct. Inginer piscicol, sportiv AFC de anul trecut, Calin a pescuit aproape exclusiv la gume, pigulind fiecare piatra din rau, fiecare cotlon cu potential de a indulci curentul napraznic. Capturile constante l-au plasat pe primul loc in grupa. La fel ca in cazul precedent, un singur peste in minus pentru Calin sau Razvan si unul in plus pentru Cristi, l-ar fi propulsat pe locul trei in concurs.
Aqua nu a castigat competitia. Raul a incheiat pe locul doi, Cristi pe patru, Aron pe sase si Paul pe locul zece. Radu Vlasiu, de la Transilvania Pike Cub a luat Cupa si a dat lectii de pescuit la guma. Cristian Rizea, de la Clubul Pescarilor de Rapitor a inchis podiumul, pe treapta a treia. Sportivii AFC sunt insa multumiti ca au dominat grupele in care au concurat a doua zi, pe o pista extrem de dificila din cauza conditiilor naturale si meteorologice, precum si de faptul ca sportivitatea se dovedeste a fi un element esential in competitiile de pescuit de pe mal. Prieteniile sudate la petrecerile de sambata seara, la sedintele tehnice sau pe malul apei, cantaresc mai mult decat pestii prinsi sau decat premiile castigate. Unii de la ceilalti invatam sa fim pescari si oameni mai buni, sa concuram corect si sa ne respectam. Pescuitul nu e doar o activitate de recreere, ci un sport pentru minte si trup.