Aqua ia aur la “Păstrăvul de Aur”

Aqua ia aur la “Păstrăvul de Aur”

In perioada 7-9 iunie 2013 cei din Asociatia Aqua Transilvae Club si din Clubul Sportiv Aqua Fishing Club au ajutat la organizarea si buna desfasurare a celei de a treia etapă a Campionatului Naţional de pescuit la muscă artificială, desfăşurat sub egida AGVPS România: Open “Păstrăvul de Aur” 2013. Această etapă a avut loc pe râul Someşul Cald superior (între Doda Pilii şi Ic Ponor) şi pe lacul Beliş-Fântânele, parteneri fiindu-ne RNP Romsilva Directia Cluj, Copyland, Grup Transilvae, Trouline si Lauris. Gazdă primitoare ne-a fost, ca în fiecare an, pensiunea Ic Ponor şi simpatica doamnă Dorina. Tuturor le mulţumim pentru ajutor şi strădanie.

La acest eveniment au participat 26 de concurenţi veniţi din toată ţara. Se anunţa un concurs dificil, fiecare pescar concurând de două ori pe râu şi odată pe lac, dovedindu-şi astfel adaptabilitatea la condiţii şi specii diferite: păstrăv şi lipan pe râu, respectiv păstrăv, clean şi biban pe lac. In spiritul sportivităţii ce caracterizează acest campionat, pescuitul se face cu cârlige fără spin, iar peştii sunt măsuraţi şi eliberaţi imediat după capturare, astfel că nu sunt rare cazurile în care acelaşi peşte este prins în două manşe consecutive. In fapt au fost 5 manşe de pescuit, fiecare concurent pescuind de două ori pe râu, o data pe lac şi arbitrând de două ori pe râu.

Deoarece s-a pescuit 4 manşe pe aceleaşi standuri, organizatorii au decis un program care sa permită capturarea unui număr cat mai mare de peşti. Astfel, concursul a început cu două manse pe râu, ceva mai scurte, de câte două ore şi jumătate, vineri după-masă. A continuat sâmbătă dimineaţă cu manşa de lac, dând timp peştilor din râu să-şi revină, pentru ca pescarii să ii caute din nou sâmbătă dupa-masă. Ultima manşă de râu s-a ţinut duminică dimineaţa, după încă o pauză de o noapte. Iar rezultatele s-au văzut, astfel că în toate cele 4 manşe de râu s-a prins excelent: 136, 106, 151 si respectiv 121 de peşti. Nu uitaţi ca în fiecare manşă au pescuit 13 concurenţi! Si dacă tot suntem la analiza datelor statistice, putem remarca faptul ca grupele A şi B, cele care au intrat primele în concurs, au prins un total de 320 de peşti, în timp ce grupele C şi D au adus în minciog 316, deci un echilibru aproape perfect, contrar unor participanţi care considerau că ar trebui ales un alt program pentru că grupele A şi B ar fi avantajate.

O surpriză extrem de plăcută a fost bonitatea fenomenală a râului Someşul Cald, administrat de RNP Romsilva Cluj, la fel ca şi lacul Beliş-Fântânele. Un exemplu edificator este cazul lui Gal Zsolt care într-o manşă de râu, deşi a prins 21 de peşti (cu care în alte părţi ar fi câşţigat manşa), s-a clasat la mijlocul clasamentului grupei lui. Populările şi paza acestor ape îşi arată în sfârşit roadele, munca acestor oameni cu drag de natură nefiind în zadar. Să vă dea Domnul sănătate!

Dar să vă povestesc câte ceva şi despre desfăşurarea efectivă a concursului. Ziua de vineri a început ceva mai timid, concurenţii fiind nevoiţi să încerce multe variante până să găsească musca cea mai bună. Afectaţi întru-câtva şi de norocul tragerii la sorţi (nici de această dată nu am reuşit să găsim Sfântul Graal al împărţirii râului în standuri egale şi ne cerem scuze pe această cale de la ghinionişti), concurenţii s-au străduit din plin să facă maximul posibil. Manşa se încheie cu o grupă câştigată de Adrian Pop cu 25 de peşti prinşi la nimfă pe standul 4, iar celalaltă de subsemnatul cu 20 de peşti prinşi în majoritate la muşte uscate. După cum unii ştiţi, când peştii muscăresc, prefer să savurez spectacolul atacului la suprafaţă, cel care face pescuitul la muscă atât de frumos.

In manşa a doua le-a venit rândul să îşi arate calităţile celor 13 concurenţi care arbitraseră în prima manşă. Gal Zsolt îşi câştigă grupa cu 16 pastrăvi şi lipani prinşi pe standul cel mai din amonte, în timp ce Dan Săcui pescuieşte după mine şi prinde şi el 16 lipani la uscată întrecându-şi colegii. Ziua se încheie cu o cină la pensiunea Ic Ponor, cu interminabile poveşti ale ratărilor, rupturilor, căzăturilor sau capturilor spectaculoase, toate astea in jurul unor pahare de bere, palincă sau de nelipsitul vin de la Crama Ferdi.

Sâmbătă se dă deşteptarea foarte devreme, dat fiind că aveam de străbătut 10 km până la Giurcuţa de Sus pentru accesul la lac, aveam de umflat bărcile, de pregătit lansetele de uscată, udă, streamer, nimfă sau ce strategie o mai fi avut fiecare. Lacul Beliş ne face oarecum o surpriză nu tocmai plăcută, dat fiind faptul că se apropie momentul când clenii mari vor urca pe afluenţi pentru depunere, aceştia fiind cantonaţi deja în coada lacului, adică în afara sectorului, compensând pe de altă parte prin frumuseţea deosebită a luciului de apă inconjurat de brazi, datorată nivelului foarte ridicat al apei. Asta face ca marea majoritate a capturilor să fie mai mici de 21 cm, fără însă a ne putea plânge de lipsa lor. După 4 ore de pescuit intens şi contabilizarea capturilor aveam sa constatăm că grupele sunt câştigate acum de Moga Luca, Moga Alexandru, Adrian Ignat şi subsemnatul cu 19, 9, 9 şi respectiv 12 cleni. Cei ce au mizat pe bibani au avut ghinionul să nu dea de ei sau să îi găsească prea târziu pentru a prinde suficienţi. Secretul succesului a stat în mobilitate, insistenţă şi găsirea muştelor potrivite pentru peştii de talie mai redusă.

Ziua se încheie cu o nouă manşă pe râu, o manşă ce putem să o numim chiar memorabilă, ţinând cont că în grupa ce a pescuit pe standurile din aval Adrian Lucuţă a prins 30 de peşti, urmat de Bogdan Hirişcău cu 25, Tudor Fleşeriu cu 24 şi “ghinionistul” Gal Zsolt cu 21. In alte concursuri 21 de peşti la finalul manşei te-ar fi dus cu gândul la o victorie lejeră. Nu a fost cazul aici. Pe standurile din amonte peştii nu au colaborat la fel de bine de data asta, dar şi aici lupta a fost stransă, Dan Săcui şi Adrian Trâmbiţaş măsurând câte 10 peşti punctabili, lungimea lor fiind în favoarea primului, acesta dovedind încă odată că este maestru în pescuitul cu muşte uscate. Seara se incheie în aceeasi atmosferă ca precedenta, doar că acum toată lumea face calcule şi scenarii pentru ce se va întâmpla în ultima rundă a concursului. Constat cu bucurie că am nevoie de un loc 3 în grupă pentru a termina în fruntea clasamentului. La prima vedere pare destul de uşor, dar standul pe care urmează să merg nu mă prea încântă. Trag totuşi de mine cât pot, într-o manşă afectată de două reprize de ploaie torenţială, şi inchei la limită pe locul 3 în grupă cu numai 5 peşti. Pot spune că am avut noroc cu faptul că s-a prins puţin în toată zona din amonte, grupa fiind câştigată de Raul Tătar cu 8 capturi. Pe standurile din aval este din nou festival, Adrian Pop predând o nouă lecţie de pescuit la nimfă cu cei 27 lipani şi păstravi punctabili.

Trăgând linie, la final, constatăm că s-au prins 636 de peşti punctabili: 396 de lipani, 118 păstrăvi, 118 cleni şi 4 bibani, toţi fiind eliberaţi in condiţii perfecte pentru a creşte în continuare şi pentru a le oferi momente plăcute şi altor pescari pasionaţi.

După o luptă acerbă şi mai multe răsturnări de situaţie, iată şi clasamentul final în zona sa superioară:

Locul Σmanse Concurent Total_puncte Total_capturi Captura_maxima
1 5 Vasilescu Mihai 19120 37 31.6
2 5 Sacui Dan 16060 30 27
3 7 Gal Zsolt 24560 47 29.4
4 7 Boros Arpad 20780 40 24.4
5 7 Moga Alex 12080 23 33.5
6 7 Tatar Raul 11620 23 26.6
7 8 Pop Adrian 29600 54 37.2
8 9 Fleseriu Tudor 19800 38 24.6
9 9 Boboia Gabriel 19260 37 23.1
10 9 Vreme Tudor 9660 19 23
11 10 Lucuta Adrian 18540 37 24.6
12 10 Ignat Adrian 14880 27 31.6

Cea mai mare captură a fost un superb lipan de 37.2 cm prins la nimfă de clujeanul Adrian Pop, cel care s-a remarcat şi prin faptul ca a adus în minciog cei mai mulţi peşti pe râu: 52, aşa cum Moga Luca din Baia de Arieş a predat o lecţie de pescuit pe lac prinzând nu mai puţin de 19 cleni.

După două seri de poveşti pescăreşti şi la finalul unui concurs reuşit, desfăşurat mereu sub ameninţarea norilor de furtună şi premiat cu deosebitele trofee realizate de artistul plastic clujean Irsai Zacsek, cei 26 de concurenţi s-au despărţit visând deja la capturile ediţiei din 2014.

Iar noi vă mulţumim tuturor pentru participare şi întelegere, pentru atmosfera relaxată pe care aţi creeat-o şi ne cerem scuze dacă ceva n-a fost chiar pe placul dumneavoastră. Vomîncerca să facem ca la anul să fie şi mai bine. Mulţumim deasemenea tuturor colaboratorilor, fără de care concursul nu ar fi fost la fel de frumos. Regretăm că din cauze obiective nu s-au mai desfăşurat concursurile de legat muşte şi de casting.

Vă aşteptăm cu drag la Open “Păstrăvul de Aur” 2014!

Al dumneavoastră,

Mihai Vasilescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *